HTML

Egy izomagyú naplója

a világom alulnézetből, mindennapi morgásaim

Friss topikok

Linkblog

Duplán adóztatnak a bankok? - OTP saga

2008.03.05. 10:05 izomagyú

Ahogy már jeleztem, a sok balhés ügyük után, már komoly mozgalom alakult ki az OTP bank károsultjai és a hozzájuk csatlakozó felháborodott állampolgárok népes csoportjából. A visszajelzések alapján, ma már tudható, hogy rengetegen hagyták ott a csak Nagyúrnak csúfolt bankot.

Duplán adóztatnak a bankok?

 

2008-03-05 09:45:112 hozzászólás

 

 

Egy szerintem végtelenül korrekt cikk jelent meg a HVG honlapján, melynek címe:

 

Duplán adóztatnak a bankok!?

 

http://hvg.hu/gazdasag/20080305_orokosodes_ertekpapir_bank_APEH.aspx

 

A három oldalas cikk több oldalról is körüljárja a témát, három (netes) oldalon keresztül foglalkozik azzal, hogy:

 

„A kamatadó bevezetése óta többeket ért az a meglepetés, hogy néhány hazai pénzintézetnél az örökölt értékpapírok teljes összege után 20 százalék kamatadót is levonnak. A korrekcióra csak azután kerülhet sor, hogy az örökös igazolja az illeték befizetését.„ (HVG)

 

Én nem is szeretnék ezzel kapcsolatban most többet mondani, el kell olvasni a cikket, majd elgondolkodni azon, hogy mi ügyfelek, meddig hagyjuk, hogy azt csináljanak velünk a Bankok, amit akarnak!

 

Végezetül a cikk utolsó két bekezdésére szeretném felhívni a figyelmet:

 

„Piroska ügyvédje, Boda Anikó viszont úgy gondolja, hogy az illetékhivatal felé fennálló fizetési kötelezettséget nem lehet összekapcsolni a kamatadó érvényesítésével. A két dolog teljesen különálló intézmény. Az ügyvédnő úgy véli, hogy a kamatjövedelem fogalmát – egyebek mellett az szja törvény is – pontosan meghatározza. Véleménye szerint teljesen téves az a megközelítés, amely az illeték megfizetéséhez köti a kamatadó érvényesítését. Az örökölt értékpapírok bekerülési ára (a szerzési érték) nem nulla forint, hanem a hagyatékátadó végzésben meghatározott összeg (az illeték alapja).

 

Bár a bankok a túlvont kamatadó korrekcióját visszafizetik az ügyfeleknek, több, általunk megkérdezett jogász úgy véli, hogy a pénzintézetek nem jogosultak összevonni az illetékfizetési kötelezettséget a kamatadó levonásával. Marosi Andrea, az Adózóna szakértője lehetségesnek tartotta, hogy a bíró joggyakorlat fogja majd eldönteni, miként is kell eljárni az ilyen ügyekben.”

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izomagyu.blog.hu/api/trackback/id/tr72366314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása