HTML

Egy izomagyú naplója

a világom alulnézetből, mindennapi morgásaim

Friss topikok

Linkblog

Képzelt riport egy OTP balhéról

2008.01.17. 15:47 izomagyú

  Aránylag nagy vihart kavart esetünk, és talán a másokkal megesettek is, amiket az internet segítségével a nyilvánosság elé tárhattam és ami hosszú vajúdás után, talán a média érdeklődését is felkeltheti végre a jelek szerint.

Most a képzelet segítségével, és némi múltbéli riporteri gyakorlattal, megpróbálom bemutatni, hogy milyennek is szeretném olvasni, látni, hallani ezt a témát, miközben elvonatkoztatunk a konkrét esettől, és kiemeljük azokat a részeket, amik mindenkit érinthetnek és bánthatnak.

Természetesen feltételezem, mint virtuális riporter, hogy sikerül megnyernem válaszadónak a bankfelügyeletet, az érintett bankot, egy államigazgatási jogi szakembert, hogy a most következő kérdésekre a nyilvánosság előtt válaszoljanak:

  1. igaz-e az, hogy hamis biztonságról beszélnek az embereknek a bankrendszerrel kapcsolatban? (ez akkor is érdekes, ha nem általános, hanem egy adott bankról beszélünk most, az OTP-ről)

  2. Igaz-e, hogy a bankok pénzügyi erejüknél fogva felhatalmazást kaptak az alkotmány, vagyis a meglévő törvények egyedi értelmezésére, belső rendelkezés általi felülírására?

  3. Mennyire általánosak ezek a gyakorlatok a bankok működésében?

  4. Melyik az erősebb hatalom, az Országgyűlés, vagy a banki apparátus?

  5. Mennyi az esélye egy vállalkozásnak, ha egy nagybank, mint pl. az OTP az esetünkben, ki akarja készíteni?

  6. Alkalmas-e a magyar igazságszolgáltatás megvédeni az egyént egy bank törvénytelen támadásától?

Ez az államapparátusos felvetés, már csak azért is izgalmas, mivel minden vállalkozás a törvény erejével van kényszerítve a banki szolgáltatások igénybevételére.

Ilyenkor felmerül a kérdés bennem, hogy ha egy bank tönkreteszi a vállalkozást, és mondjuk nem tud helytállni a kártérítésben, akkor a kényszerítő intézkedések meghozója perelhető-e kártérítésre?


2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://izomagyu.blog.hu/api/trackback/id/tr36301003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vicsigabi · http://vicsigabi.blog.hu 2008.01.24. 09:08:25

6: "Alkalmas-e a magyar igazságszolgáltatás megvédeni az egyént egy bank törvénytelen támadásától?"

Ez nem igazságszolgáltatás, hanem jog-szolgáltatás. Elvileg alkalmas lenne, gyakorlatilag nem teszi meg.

izomagyú 2008.01.24. 12:00:05

igazad van másik júzer, és ez nagyon szomorú, hogy a magyar jogszolgáltatás nem is keresi az igazsághoz vezető lehetőségeket, ráadásul, mint jogszolgáltatás sem működik normálisan
talán ezért nem is volt tömeges felháborodás a múltkori bíróverés hírére
maximum, mint gyenge nőt sajnálták a bírónőt, de nem a szakmája (hivatást nem írhatok) miatt
süti beállítások módosítása