HTML

Egy izomagyú naplója

a világom alulnézetből, mindennapi morgásaim

Friss topikok

Linkblog

OTP-és vagy? Menekülj! - kezesség

2008.01.06. 21:06 izomagyú

OTP-és vagy? Menekülj! - kezesség

Mivel ez is kérdés volt, hát itt a kezességvállalás krónikája zanzásítva, hogy követhető legyen. Természetesen a lényeges részek mind benne vannak, és mindenhez dokumentumokkal rendelkezem, vállalom érte, akár a törvény előtti felelősséget is.

 

Mivel ez a blog a nyilvánosságnak készül, és két jelenleg is élő cég gazdasági eseményeiről szól a mostani rész, ezért a cégek valóságos nevei helyett, a beruházási hitelfelvevőt nevezzük Hitelfelvevő Kft-nek, a kezességet nyújtót, meg Kezes bt-nek.

A bank neve, mivel már megemlítettük, marad az eredeti, vagyis OTP Bank.

Történetünk 2001-ben kezdődött, amikor is a Hitelfelvevő Kft egy számára nagy, de pénzügyileg fedezhető beruházásba kezdett. Sajnálatos módon a különböző hivatali eljárások miatt a beruházás nehézkesen zajlott, hosszabb időkre leállt, megakadt, és emiatt az eredeti összeg erősen megemelkedett, így a szorosan kiszámolt költségvetés felborult, és hitelfelvételt tett szükségessé, még 60 millió forint értékben.

Ehhez adott kezességet a Kezes Bt a saját ingatlanával, azzal a gondolattal, hogy a beruházás befejezésével, aminek az összértéke közel 450 millió forint, amiből csak az ingatlan, a banki értékbecslő szerint is 370 millió, és amire természetesen szintén jelzálogjogot jegyzett be a bank, a Kezes bt 100 milliós ingatlanán felül, kérni fogja a kezességének feloldását.

Hitelfelvevő Kft befejezte a beruházást, a Kezes bt kezdeményezte a banknál, hogy vegyék le a jelzálogot a saját ingatlanáról, hiszen az ekkora már 40 milliósra lefogyott hitelre a Hitelfelvevő Kft nagyságrendileg 500 milliós fedezete szerinte elégséges kellett, hogy legyen. A bank ezt megtagadta. Ezzel viszont a Kezes bt további fejlesztéseit is megakadályozta.

Nem tudom, hogy van-e valamilyen határa a fedezet és a kölcsön viszonyában, de az tény, hogy az ilyen túlbiztosítások gátjai lehetnek a normális gazdasági életnek, hiszen ez minimum 10-15-szörös fedezeti nagyságot jelent.

A Hitelfelvevő Kft 2005 februárjában, egy vitás számla és annak rossz kezelése miatt felszámolási eljárásba került, (ami fontos nem fizetésképtelenség miatt!), és a bank felszólította a Kezes bt, teljesen jogosan teljesítésre.

A Kezes bt jogásza felkérte a bankot, hogy először az adóssal próbálja a követelés rendezését lefolytatni, ami meg is történt, és a bank, mint jelzálog jogosult bejelentkezett hitelezőként, ezzel előre került a hitelezői listán, sőt a bank képviselője lett a Hitelezői Választmány elnöke, ami bizonyos felügyeleti jogosítványokkal is jár.

Természetesen ez a pozíció kötelezettségeket is jelent, hiszen a többi hitelező érdekét is képviselnie kellene, ehhez csak neki van igazán joga.

Sajnos a felszámolási eljárásban sorozatos törvénytelenségek, és bűncselemények történtek és történnek most is, emiatt a Hitelfelvevő Kft tulajdonosa hiába rendelkezik az összes jogos követelés kielégítésére elegendő anyagi fedezettel, és jelezte is fizetési szándékát minden hitelező, köztük az OTP bank felé, a felszámolást elrendelő bíró nem engedélyezi a megegyezést a tisztázásig.

Az, hogy ez az ügy idáig jutott, abban pontosan a banknak is benne van a keze, hiszen hiába figyelmeztette és kérte intézkedését, mit Hitelezői választmány vezetőjének, a szintén hitelező Kezes Bt, a bank semmit nem tett, ezzel is elősegítette ezt a törvénytelen állapotot.

Jelen pillanatban, 22 hónappal a felszámolási eljárás kezdete után sincs érvényes indító mérlege a felszámolónak, erre 45 napot biztosít a Csődtörvény, ennek következtében, az első évet lezáró köztesmérleg sem készült el.

Így a hitelezői követelések sem lehetnek érvényesek, mivel csak a benyújtott igények szerepelnek, de azok valóságtartalma ellenőrizhetetlen az adós nem létező mérlegében, ennek folytán a bírói megegyezési tiltás érthető.

Erre hívta fel több hitelező is a Választmány elnökének, az OTP bank kijelölt megbízottjának figyelmét, amire olyan válasz érkezett, hogy a választmány nem működik, és nem is fog.

Mivel a bíró felé viszont azt jelezték, hogy a választmány létező és élő, másik választmányt nem lehet alakítani, az erre irányuló kísérletet a bíróság a már meglévő, és az OTP bank vezette választmány tudatában nem vette figyelembe.

Így a felszámolási eljárás is húzódik, és hiába az adósi szándék a kiegyenlítésre, az nem történhet meg, sőt odáig jutott az ügy, hogy amennyiben a kezesen végrehajtják az összeget, csak olyan mértékben térülhet meg az eredeti adóstól a számára, amilyen be van jelentve, és nem a kamatokkal növeltre, hiszen a követelésre adott és jogvesztő 1 éves benyújtási határidő már rég lejárt.

Ennek megakadályozására a hitelezők részéről Hitelezői választmánynak lett volna lehetősége, élén a bankkal.

Hogy ez miért így történt, arra csak feltételezéseim vannak, amit nem irhatok le, mert az komoly gyanúsítás lenne, de azt sikerült kiharcolnom, hogy végre a mérleg miatt feljelentés születet, igaz, hogy a törvényi 45 napos határidő helyett, mostanában, közel 2 évvel később.

Természetesen ezt sem a bank megbízottja kezdeményezte, bár az elejétől kezdve tudomása volt arról, hogy ez is egy bűncselekmény, hanem e helyett, az őt, a tényekre felhívó Kezes bt ellen lépett.

Az, hogy annak ellenére nem foglalkozott az elvállalt feladatával, a hitelezők érdekének képviseletével a bank, az ő szempontjából talán érthető, hiszen a követelése többszörösen biztosított, mivel megelőzi a többi hitelezőt a sorban (jelzáloggal biztosított követelés), látja mint választmányi elnök, hogy a fedezet a sajátjára megvan, és még ott a kezes is.

 

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://izomagyu.blog.hu/api/trackback/id/tr92287441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zs 2008.01.06. 21:38:42

Sajnálom, de ha a Kezes Bt aláírt egy kezességvállalási szerződést, amelyben nem szerepel hogy x feltétel telejsülése esetén semmis, akkor az köti. Még ha mással is kecsegtettek szóban esetleg...
A leírtakból nem derül ki, hogy készfizető vagy sima kezességről van szó. Készfizető kezes esetében a hitelező döntése, hogy megpróbálja-e behajtani az adóstól a tartozást, vagy rögtön a kezestől kér kielégítést. Sima (sortartó) kezesség esetén a hitelezőnek végig kell járnia a behajtást, és ha az igazolhatóan eredménytelen (pl. jogerős bírói határozattal megítélt de behajthatatlan követelés), csak akkor indulhat el a kezes ellen.
A leírt történet eléggé összetett és nehéz véleméynt mondani róla, de:
ha a hitelfelvevő tulajdonosának valóban megvan a pénze a hitelezők kifizetésére, semmi akadályozza, hogy mint magénszemély vagy az ő kezességválalása mellett egy erre felkért cég megvűásárolja az OTPtől a hitel kapcsán fennálló tartozást. Ha az tőke+kamat+költségek összegben történik, az OTP 100%ban megtérült, függetlenül az eljárás további lefolyásától, tehát ki tud szállni, Ha nem akar, akkor elgondolkodtató...

HNR 2008.01.06. 21:39:52

Hogyan született végrehajtható határozat a kezes bt-vel szemben?

A kezességvállalás közjegyzői okiratban (kölcsönszerződés, tartozás elismerés) történt?

izomagyú 2008.01.06. 21:43:30

Zs!
nem írt alá semmi ilyent, sőt nem is igazán kezességi, hanem csak tárgyi fedezetnyújtó a szerződés szerint
a pénz megvan, csak a hitelezői igény nem egyezik, vagyis vitatot összegszerűségében

izomagyú 2008.01.06. 21:44:10

HNR!

nem közjegyzőiben:)

HNR 2008.01.06. 23:02:51

Van akkor tudomásotok jogerős ítéletről, fizetési meghagyásról vagy nincs?

Biztos, hogy a céggel kapcsolatos valamennyi ügyről tudtok? Biztos, hogy az általad leírt ügyből kifolyólag van inkasszó?

izomagyú 2008.01.06. 23:12:09

nincs itélet, de folytatom
már a 4. részét teszem fel
pici türelmet
ide rakja sorba a tárhely, már rájöttem:
izomagyu.blog.hu/2008/01/

Bástya Elvtárs 2008.01.07. 08:35:27

Minden valószínűség szerint az történt, hogy a Hitelfelvevő Kft. felszámolása során az OTP-t értesítették arról, hogy a követelését számára nem tudják behajtani, mert más hitelezők előrébb tartanak, az jelzáloggal terhelt ingatlan jogi porblémák miatt eladhatatlan stb. - gondolom ez a felszámolás során keletkező jogsértéseknek tudható be.
Ekkor a banknak értékesíteni kellene a másik jelzáloggal terhelt ingtalant, ilyenkor egyszerűbb dolog az inkasszó. (Majd te értékesíted az ingatlant felszólalással)

Az persze jó kérdés szintén, hogy ilyenkor az OTP miért nem engedi, hogy a hitelt te törtleszd tovább? Mint tárgyi fedezetadó megfeleltél neki, mint hitelfelvevő már nem?

Nekem csak az jut eszembe, hogy anno lakásvásárlási hitelt is csak úgy adott az OTP, hogy (1) a jelzálogot bejegyezteti a megvásárolandó ingatlanra, (2) kiköti, hogy legyen kezed, (2) elvárja, hogy legyen 3x akkora fizetése az adósnak, mint amekkora a törlesztőrészlet, (4) ugyanez legyen meg a kezesnek is.

izomagyú 2008.01.07. 11:37:16

Bástya elvtárs!
mivel az OTP jelzálogfedezetes, ezért a felszámolásban B kategóriás, és a Hitelfelvevő cég vagyona kb. 13-szorosa a tartozásainak, beleértve a bankot is
ráadásul a bank a hitelezői választmány elnöke, tehát tökéletesen látja, hogy semmiféle veszély nem fenyegeti a hitelvisszafizetést

Netuddki. 2008.01.07. 11:54:39

Hmmm! Első olvasatra úgy tűnik, mintha az OTP (vagy belső emberei) az ilyen túlbiztosításokkal arra játszanának, hogy az adóst olyan helyzetbe hozzák, ami által a nyújtott hitel összegének többszörösét zsebelhetik be a végén.
Ha ez tudatos, akkor ez már maffia.

Bástya elvtárs (törölt) 2008.01.07. 12:14:34

"Sajnos a felszámolási eljárásban sorozatos törvénytelenségek, és bűncselemények történtek és történnek most is, emiatt a Hitelfelvevő Kft tulajdonosa hiába rendelkezik az összes jogos követelés kielégítésére elegendő anyagi fedezettel, és jelezte is fizetési szándékát minden hitelező, köztük az OTP bank felé, a felszámolást elrendelő bíró nem engedélyezi a megegyezést a tisztázásig."

szerintem a kutya ezen a ponton van elásva. Hogy fordulhat elő, hogy valaki felvesz egy hitelt, aztán akadályozva van annak törlesztése?

izomagyú 2008.01.07. 12:21:41

Bástya elvtárs!
ez nem csak neked furcsa
remélem hamarosan ezt is felgöngyölíthetjük
azt már el sem merem gondolni, hogy a nyomozóhatóság is furán fogja intézni ezt az ügyet
vagy nem jól gondolom talán?

ki tud róla? 2008.01.08. 13:36:33

annak idején ha, az ember gyereke hitelt vett fel lakásvásárláshoz, (ha tanácsit vett meg, akkor is, ) az OTP nyújtotta, és a lakás volt a hitel fedzete, annak és rendje módja szerint Földhivatalnál bejegyeztetett jelzáloggal. Amikor kifizettük a hitelt, OTP kiállított egy papírt, amelynek a rendeltetése a javára szóló jelzálog bejegyzés töröltetése volt. Minden ügyfél kapott belőle egy példányt. Amikor 5,10,15 év múlva netán el akartuk adni a lakást, kiderült,az OTP jelzálog nem lett törölve. Újra be kellett menni az "ezeréves" papírokkal OTP-hez intézkedésért, újra Földhivatal stb. Tud valaki közületek olyan személyt aki nem így járt? Mert én nem. Vajh hány olyan ténylegesen tehermentes ingatlan van még, amely OTP jelzáloggal terhelt, csak a tulaj nem tud róla, mert nem akarta eladni. ? És ez a több 10ezer jelzálogjog hogyan szerepel az OTP éves mérlegeiben?

emzéperiksz 2008.01.29. 19:03:04

Izomagyú, te át vagy basszarintva a palánkon.

Ez a Hitelfelvevő tűnik a fő simlisnek az egészben. Ha van neki pénze, fedezete bőven, miért nem fizeti ki az OTP-t?
Az OTP meg úgy tűnik, hiába kért sokszoros fedezetet, még így sem jut hozzá a követeléséhez, mert valamit nagyon elsumákoltak Hitelfelvevőék. Néznék én egy tulajdoni lapot arra az ingatlanra.
Azt sem értem, hgy nincs mérleg. Ha Hitelfelvevő odaadja a cuccost rendben a felszámolónak, az megcsinálja a köztes mérleget. Ha nem adja oda, az viszont csődbűntett.

emzéperiksz 2008.01.29. 19:04:06

Ja, még egy. AZ APEH feketelistán nincs ott ez a Hitelfelvevő? Mert az APEH beállhat ám felszámolásnál az OTP elé a sorba.

Hmmmm 2008.01.29. 19:25:01


MZ/X.

látom, nehéz neked ez az ügy, ne erőltesd megértését. még alvás közben hánykolódni fogsz.

Deak Zsolt 2008.05.29. 20:29:06

Jo napot
Kerdesem hogy kezeseg eseten a kezesnek van e valamilyen hatranya a jovoben. Ezt arra ertem hogy pl a jovoben tud e felveni kolcsont egy banktol ugyan olyan feltetelekel mintha nem lenne kezes
Koszonom

izomagyú 2008.06.01. 09:55:34

Zsolt!
szerintem bankja válogatja, meg az, hogy tudnak-e a kezességedről?
süti beállítások módosítása